Αρχική
210 5222 500
Πατησίων 49, Πολυτεχνείο
Πατησίων 345, Άνω Πατήσια
Προληπτικός Έλεγχος Check-Up
Για τη Γυναίκα
Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών, Διακολπικός υπέρηχος, Τεστ ΠΑΠ
Απαντήσεις άμεσα & με e-mail
Προετοιμασίες για Αιματολογικές εξετάσεις

Γενικός Βιοχημικός Έλεγχος
(σάκχαρο, χοληστερίνη, ουρικό κλπ.)

  • Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 10-12 ώρες πριν την εξέταση.
  • Το προηγούμενο βράδυ ο ασθενής πρέπει να έχει φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά, όπως: 1 σαλάτα (χωρίς μαγιονέζα) με μια φέτα ψωμί ή ένα φρούτο με μία φρυγανιά και γιαούρτι 0% λιπαρά.
  • Το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας μπορεί να φάει ένα πλήρες γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά και να μην έχει καταναλώσει καθόλου οινοπνευματώδη ποτά.

Εξέταση σακχάρου ή ινσουλίνης Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο κέντρο νηστικός. Αν κάνει ένεση ινσουλίνης ή παίρνει αντιδιαβητικά φάρμακα πρέπει να μην έχει πάρει τα φάρμακα και να μην έχει κάνει την ένεση το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να τα έχει μαζί του και να τα πάρει μετά το τέλος της εξέτασης.

Εξέταση για καμπύλη σακχάρου [ή δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης ή καμπύλη σακχάρου και τεστ διέγερσης ινσουλίνης, c-πεπτίδιο με χορήγηση γλυκόζης (σάκχαρο σε χρόνους, ινσουλίνη σε χρόνους, c-πεπτίδιο σε χρόνους)]
Για 2-3 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες), την ημέρα της εξέτασης προσέρχεται νηστικός και γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν του χορηγείται η γλυκόζη σε σκόνη (σε gr που του αναγράφει ο ιατρός του) διαλυμένη σε 1-1 1/2 ποτήρι νερό. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου σε 30΄, 60΄, 90΄, 120΄, 150΄, 180΄, 240΄, σύμφωνα με την εντολή του παραπέμποντα ιατρού.

Εξέταση για δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ή στην ινσουλίνη μετά από γεύμα (σάκχαρο & ινσουλίνη μετά 2ωρο με πρωινό)
Για 2-3 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες), την ημέρα της εξέτασης προσέρχεται νηστικός και γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν ο ασθενής παίρνει ένα πρόγευμα με πολύ ζάχαρη και αμυλώδη (π.χ. πάστα ή ρυζόγαλο ή τυρόπιτα με ένα χυμό). Δύο ώρες μετά το πρόγευμα γίνεται λήψη του αίματος με μέτρηση γλυκόζης (120΄).

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Χρόνος προθρομβίνης ή χρόνος Quick ή PT, χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης = ΑPTT, ινωδογόνο)
Εάν ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικό φάρμακο, θα πρέπει να μην τα έχει πάρει το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να το έχει μαζί του και να το πάρει μετά τη λήψη του αίματος.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι νηστικός

ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ Ο ασθενής πρέπει να φέρει σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο τα πρώτα πρωινά ούρα.
Στην καλλιέργεια ούρων ο ασθενής πρέπει να πλυθεί με νερό και σαπούνι πριν τη συλλογή ούρων και η λήψη ούρων γίνεται από το μέσο της ούρησης και μετά. Τα ούρα πρέπει να φθάνουν στο εργαστήριο το πολύ 2 ώρες μετά τη λήψη.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ (2h ) Την ημέρα της εξέτασης το πρωί ουρεί ο ασθενής κανονικά (δεν φυλάσσονται τα ούρα της πρώτης ούρησης τα πετάμε). Μετά πίνει 1 – 2 ποτήρια νερό και συλλέγει ότι ούρα κάνει για το επόμενο 2ωρο.
Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο. Για τη συλλογή ούρων 2ώρου δεν απαιτείται καμία δίαιτα.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ ( 24h ) Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.
Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.
Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.
Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.
Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.Για την απλή συλλογή ούρων 24ώρου και τις εξετάσεις της (π.χ. Ca, P, Na, K, κρεατινίνη, κορτιζόλη, λευκώματα) δεν απαιτείται καμία δίαιτα.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ ΓΙΑ VMA, ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ 24ΩΡΟΥ Για την εξέταση αυτή χρειάζεται ειδική δίαιτα που εφαρμόζεται επί τρία 24ωρα δυο μέρες πριν και μία μέρα κατά τη διάρκεια συλλογής των ούρων
Απαγορεύονται:

  • καφές, κακάο, σοκολάτα, τσάι
  • Τα πάσης φύσεως φάρμακα, βιταμίνες, ασπιρίνες. Αν τα φάρμακα (υπερτασικά) είναι απαραίτητα θα γίνεται η λήψη τους κανονικά.
  • Βανίλια και τα περιεχόμενα αυτής (γλυκά, κρέμες – παγωτά κ.α.)
  • Μπανάνες, αρωματικά μήλα
  • Οινοπνευματώδη
  • Εμφιαλωμένα ποτά και αναψυκτικά (πορτοκαλάδες , κόκα κόλα).
  • Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.
  • Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.
  • Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.
  • Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.
    Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ Για την εξέταση αυτή χρειάζεται ειδική δίαιτα που εφαρμόζεται επί τρία 24ωρα δυο μέρες πριν και μία μέρα κατά τη διάρκεια συλλογής των ούρων
Απαγορεύονται:
Κρέας, αλλαντικά, ψάρια, πουλερικά, κρεατόσουπες, ψαρόσουπες, κοτόσουπες, γλυκά, παγωτά, ζαχαρωτά, ζελέ φρούτων και γενικά ότι περιέχει ζελατίνα.
Επιτρέπονται:
Τυρί, αυγά, γάλα, όσπρια, χορταρικά, χορτόσουπες, ψωμί.

  • Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.
  • Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.
  • Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.
  • Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.
    Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ MAYER Δύο μέρες πριν τη λήψη του δείγματος ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει: κόκκινο κρέας,λαχανικά, ασπιρίνες, βιταμίνη C, σίδηρο.
Η συλλογή γίνεται μέσα σε αποστειρωμένο δοχείο με μικρή ποσότητα κοπράνων. Υπάρχουν ειδικά δοχεία για συλλογή κοπράνων στα φαρμακεία.

ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ Ο ασθενής φέρνει τυχαίο δείγμα σε αποστειρωμένο δοχείο και το φυλάει στο ψυγείο μέχρι να το φέρει.
Η συλλογή γίνεται μέσα σε αποστειρωμένο δοχείο με μικρή ποσότητα κοπράνων. Υπάρχουν ειδικά δοχεία για συλλογή κοπράνων στα φαρμακεία.

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΈΛΕΓΧΟΣ (μόνο) Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και η λήψη γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία εκτός από: την εξέταση προλακτίνης
Εξέταση προλακτίνης

  • H προλακτίνη είναι ορμόνη που έχει δράση στο μαστό
  • Για την εξέταση αυτή προτιμότερο είναι να μην έχει έρθει σε επαφή την προηγούμενη μέρα και την ίδια ημέρα να μην έχει πλυθεί ο ασθενής, για να μην έχει πέσει νερό με πίεση στο μαστό και να μην υπάρχει διέγερση του μαστού. Καλό είναι η λήψη να είναι πρωινή και 2 ώρες πριν την εξέταση ο ασθενής να είναι χαλαρός.

Το TSH σε χρόνους και FSH & LH σε χρόνους
Για τα TSH σε χρόνους και FSH & LH σε χρόνους χρειάζεται προσωπική συνεννόηση με το μικροβιολογικό

Το Alfa test

  • Η λήψη του αίματος γίνεται από την 15η-20η εβδομάδα της κυήσεως.
  • Η εξέταση θα πρέπει να γίνει το πολύ εντός 2 ημερών από τότε που έγινε το αντίστοιχο υπερηχογράφημα (αυχενική διαφάνεια).
  • Το υπερηχογράφημα ή φωτοτυπία αυτού θα πρέπει να προσκομιστεί στο εργαστήριο.
  • Στο υπερηχογράφημα θα πρέπει να έχει μετρηθεί η αμφιβρεγματική διάμετρος.
  • [Το Alfa test είναι εξέταση 3 ορμονών (β- χοριακή, οιστραδιόλη, α-φετοπρωτεΐνη) για την διαπίστωση συνδρόμου Down σε έμβρυα]

Το PAP – Α test (άλφα τεστ πρώτου τριμήνου)

  • Γίνεται 9-14η εβδομάδα κυήσεως.
  • Η εξέταση θα πρέπει να γίνει το πολύ εντός 2 ημερών από το υπερηχογράφημα (αυχενική διαφάνεια).
  • Στο υπερηχογράφημα θα πρέπει να έχει μετρηθεί η αυχενική διαφάνεια που θα πρέπει να προσκομιστεί στο εργαστήριο.
  • Το PAP – A είναι εξέταση 2 ορμονών (ελεύθερη β-χοριακή και PAP - A) για την ανακάλυψη του συνδρόμου Down στα έμβρυα.
  • Το PAP –A είναι πιο καινούργια και πιο ακριβής μέθοδος από το Alfa test που έχει το πλεονέκτημα να ανακαλύπτει το σύνδρομο Down στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ το Alfa test το αποκαλύπτει στο δεύτερο τρίμηνο.

Ορμόνες Θυρεοειδούς
Για εξετάσεις θυρεοειδικών ορμονών αν κάνει ο ασθενής θεραπεία με φάρμακα για τον θυρεοειδή πρέπει να μην τα έχει πάρει την ημέρα της εξέτασης αλλά μπορεί να τα πάρει αμέσως μετά την αιμοληψία.

Κορτιζόλη
Αν ο ασθενής παίρνει κορτικοστεροειδή φάρμακα δεν πρέπει να τα έχει πάρει την ημέρα της εξέτασης.
Η μπορεί να είναι πρωινή ή απογευματινή.

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Δεν χρειάζεται να είναι νηστικός ο ασθενής και δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, λίθιο, διγοξίνη, θεοφιλίνη κλπ.)
Την ημέρα της εξέτασης:
Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει πάρει το φάρμακο
Πρέπει να το έχει μαζί του και να το πάρει μετά τη λήψη του αίματος.

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Το Τεστ Παπανικολάου
Την ημέρα της εξέτασης η ασθενής δεν πρέπει να έχει πλυθεί εσωτερικά (ενδοκολπικά) και εξωτερικά στην περιοχή.
Δεν πρέπει να έχει έρθει σε επαφή 3 μέρες πριν την εξέταση.
Τρεις μέρες πριν την εξέταση δεν πρέπει να έχει βάλει κολπικά υπόθετα και αλοιφές.

Καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού (εξέταση για άντρες και γυναίκες)

  • Ο ασθενής πρέπει να έχει πλυθεί τοπικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Μετά τον καθαρισμό πρέπει να μην έχει ουρήσει για 3 ώρες και να προσέλθει στο εργαστήριο για να γίνει η λήψη του δείγματος.
  • Στους άντρες ασθενείς η λήψη θα γίνει από τον ίδιο τον ασθενή σε συνεννόηση με τις παρασκευάστριες του εργαστηρίου.
  • Στις γυναίκες η λήψη γίνεται στο εργαστήριο

Καλλιέργεια σπέρματος

  • Το δείγμα σπέρματος συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ο ασθενής πριν τη συλλογή σπέρματος πρέπει να έχει πλυθεί με ζεστό νερό και σαπούνι στην προγεννητική περιοχή. Ο ασθενής πρέπει να προσκομίσει το δείγμα στο εργαστήριο εντός δύο ωρών.

ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

  • Το δείγμα σπέρματος συλλέγετε σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ο ασθενής πριν τη συλλογή σπέρματος πρέπει να έχει αποχή από σεξουαλική επαφή (δραστηριότητα) 3-6 μέρες. Η συλλογή σπέρματος γίνεται στο εργαστήριο δια της μεθόδου του αυνανισμού. Εάν η συλλογή γίνεται εκτός εργαστηρίου, το δείγμα πρέπει να προσκομηθεί το λιγότερο σε 30 λεπτά.
  • Για την εκτέλεση της εξέτασης χρειάζεται να κλειστεί ραντεβού και να ενημερωθεί το εργαστήριο για το ραντεβού.
Προετοιμασίες για Αιματολογικές εξετάσεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Eισάγετε το όνομα ή μέρος του ονόματος της εξέτασης...

Χρήσιμες πληροφορίες...
Για τον επαγγελματία υγείας
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ESEAP Certification ICAP Certification ISO Certification 9001/2008







Ιδιοκτησία: Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. ©2014
Created by embryodesign


ΑΘΗΝΑ , Πατησίων 49
(έναντι Πολυτεχνείου), ΤΚ 10433
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ , Πατησίων 345
(πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ), ΤΚ 11144